Adakah Sakit Sendi Anda Menghalang Daripada Membuat Activiti Harian?

Activiti harian melibatkan pergerakan tulang dan sendi misalnya berjalan, naik tangga, berdiri, duduk yang terlalu banyak menyebatkan degenerasi awal rawan sendi dan...

Sendi

Sendi terbentuk daripada dua atau lebih tulang bertemu dan ia adalah tempat khusus untuk menyokong badan kita. Terdapat sejumlah  360 sendi dalam seluruh badan kita untuk memudahkan pergerakan activiti seharian. Di sekeliling sendi terdapat ligamen, patella, tendon, urat-urat, sinovial membra, rawan dan otot yang menyambungkan sendi and menyokong sendi-sendi.

 

 

Sakit Sendi, Arthritis, Osteoporosis

Kebanyakan activiti harian melibatkan pergerakan tulang dan sendi misalnya berjalan, naik tangga, menari, berlari, berdiri, duduk. Penggunaan sendi yang terlalu banyak menyebatkan degenerasi awal rawan sendi dan seterusnya sakit sendi. Degenerasi rawan sendi dapat diperhatikan daripada kehilangan rawan sendi dan membran sinovial yang semakin merosot. Degenerasi rawan sendi boleh disebabkan oleh banyak faktor:

  1. Berat badan
  2. Aktiviti harian: Berdiri atau duduk jangka masa panjang
  3. Pemakanan tidak seimbang
  4. Aktif dalam sukan
  5. Umur

Kebanyakan orang yang berlebih berat badan akan mengalami sakit sendi lebih awal daripada kalangan yang berusia sama. Ini disebabkan oleh berat badan yang memberi tekanan yang kuat pada sendi. Untuk melegakan kesakitan sendi di kalangan ini, dinasihatkan untuk mengurangkan berat badan. Pemakanan yang tidak seimbang adalan salah satu punca utama yang menyebabkan rawan sendi kita semakin merosot. Makanan yang boleh membantu menghasilkan “gel atau kusyen” yang menyokong sendi adalan makan yang mengandungi kolagen. Makanan seperti kulit ikan, kulit ayam, kulit lembu, gamat, kaki ayam adalah tinggi dengan kolagen. Tetapi adakah anda akan makan makanan ini setiap hari? Tambahan, kuantiti yang banyak diperlukan untuk menambah semula kolagen di sendi. Orang yang aktif dalam sukan akan mengalami kesakitan sendi di tempat yang selalu diberi tekanan. Kebanyakan di lutut, bahu, siku, leher.

Kolagen Sendi: Makanan Semula Jadi untuk Kesihatan Sendi

Bila kita sebut kolagen, kita akan terfikir dengan kolagen kulit. Sendi kita perlukan kolagen juga! Tidak dapat dinafikan bahawa 20-30% daripada badan kita mengandungi kolagen: kulit, organ, tulang, otot, sendi, ligamen, tendon, gusi, gigi, kuku, rambut. Kolagen sendi adalah lain daripada kolagen kulit. Ia adalah diperbuat daripada kulit lembu atau gelatin. Kenapa kulit lembu? Menurut kajian, adalah didapati bahawa sel kulit lembu mimik sel kita. Selepas dimakan, ia akan bergerak ke tempat sasaran untuk membaiki dan memulihkan tempat tersebut.

 

RECOGEN: Kolagen Peptida Bioaktif Semulajadi untuk Sendi dan Tulang

Recogen adalah brand kolagen sendi yang sangat popular di Singapura dengan kandungan kolagen yang diimpot daripada Germany. Setiap paket Recogen 10g mengadungi 100% Kolagen Peptida Bioaktif dengan saiz molekular yang sangat kecil untuk memudahkan penyerapan dalam badan. Saiz molekul Recogen berbanding dengan Glucosamin adalah 5 ribu kali ganda lagi kecil and penyerapan yang lebih tinggi. Kolagen Peptida Bioaktif adalah 30 kali ganda lebih kecil daripada kolagen biasa dengan penyerapan yang lebih tinggi dalam badan.

Kolagen sendi menambahkan kolagen di seluruh badan, tambahan lagi membaiki sendi dan otot yang letih dan sakit. Kebanyakan yang mengambil Recogen dalam 1-3 bulan akan mengalami rasa kurang sakit di sendi dan rasa lebih bertenaga dan lebih berstamina. Kolagen sendi bukan sekala mengurangkan sakit sahaja, ia melindungi sendi, tulang dan otot daripada keradangan.

 

RECOGEN GOLD dengan Ekstrak Buah Rosehip: Mengurangkan Keradangan Sendi

Keradangan sendi berlaku apabila rawan sendi yang semakin merosot menyebabkan kegeseran tulang. Ini akan menyebabkan rasa sakit, kejang dan bengkak di sendi-sendi badan. Buah Rosehip, sejenis tumbuhan ekstrak yang tinggi dengan Vitamin C dan anti-oxidan mengurangkan tanda-tanda sebegini daripada mengelakkan sel citokin daripada menyerang sel sendi. Dalam satu paket Recogen GOLD, terdapat 1 gram ekstrak Rosehip yang dikira sangat tinggi dan cukup untuk mengurangkan keradangan sendi. Recogen GOLD sesuai diambil oleh orang yang mengalami sakit sendi, arthritis, osteoarthritis, rheumatoid arthritis, gouty arthritis.

Dapatkan Recogen Gold di sini. Produk kami dijamin Halal dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Waze to Recogen Malaysia (HQ)  2A-G Jalan Puteri 2/5, Bandar Puteri Puchong T: 03-80526217 
×